4 de nov. 2009

La història de cara

Fa unes setmanes vam conèixer la concessió del Premi Nobel de Literatura a l'escriptora romaneso-germana, Herta Müller, gran desconeguda per al gran públic. En la seua obra ens descobreix una realitat silenciada a Romania, la situació de la minoria alemanya a Romania i més concretament a Transsilvània, amb la seua difícil situació sobretot en l'època de la dictadura de Ceaucescu, arribant a la venda de persones d'aquesta minoria a Alemanya.





La reacció del govern actual de Romania no ha estat de molta alegria, ells sabran per què, però la veritat, pense que seria just i positiu per a tots reconèixer els fets i donar la cara.  Només així es pot superar el passat i adoptar una actitud diferent en el present, reconeixent que a Romania hi ha minories i el que és més important, que aquestes tenen tot el dret del món a viure tal com són: la minoria alemanya, la magiar, la sèrbia i la gitana.


Donar l'esquena a la història no ajuda a construir una societat democràtica i justa per a tots per igual. Però mirem a la nostra realitat més propera. Fa algunes setmanes l'Editorial Afers ha publicat un llibre, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt i de la Fundació Bancaixa, de Manuel Civera i Gómez, titulat Morvedre hebreu (segles XIII-XVI) que és el resultat de deu anys de treball, sobre el protagonisme dels jueus i dels conversos en l'administració creada pel rei Jaume I al Regne de València i més concretament al Camp de Morvedre. Ubica la jueria saguntina així com els seus escenaris més significatius.


Que quede clar el meu reconeixement i gratitud, però pense que seria una oportunitat perduda si la societat saguntina i valenciana, amb les seues institucions al capdavant, no aprofitaren aquesta ocasió per aprofundir en el nostre passat històric i treure'l a la llum. El Sagunt romà és la part històrica més coneguda, ara hauríem de conèixer el Sagunt hebreu, és un deure que tenim amb el passat i així poder viure el present amb els deures complerts. No hem d'amagar una part del nostre passat i aquesta és de les menys conegudes, segurament perquè no ens agrada ara el que van fer els governants de l'antic Regne de València. Perquè reconèixer persecucions, expulsions i altres fets similars és dur, però la història passada i malauradament present està plena de fets com aquest, però això no és excusa per no afrontar-los i examinar amb objectivitat reconeixent els errors.


Morvedre hebreu, és una lectura obligada per aquells que vulguen conèixer una part de la nostra història, segurament de les més silenciades. Gràcies Manolo i ¡a pels segles posteriors!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada