29 de nov. 2009

La solució: Centralitzar


És una cançó que sona de tant en tant amb més o menys intensitat. Està més que clar, que els protagonistes de la foto de les Açores mentien com a bergants i d'armes nuclears res de res, però d'una mentida van construir una veritat a mitges durant un temps i, amb aquest argument, tots a la guerra contra l'infidel.
Però d'això no traiem la conclusió que tots els presidents dels Estats Units, Gran Bretanya i Espanya són uns mentiders i d'aquest calibre,algun més hi ha que ha mentit, però no tots, i el mateix passa amb els presidents de la Generalitat i també amb els alcaldes. Ara resulta que davant els casos de corrupció, la solució és tornar totes les competències urbanístiques al Ministeri a Madrid. Com si això fos la garantia total de neteja i transparència, i no diguem d'eficiència i eficàcia.
Així que des del Ministeri planificaran tot l'urbanisme dels més de 8.000 ajuntaments, de costa i d'interior, grans i petits. És a dir es controlarà tot, aplicant el centralisme democràtic. S'adjudicaran tot el que calga adjudicar i ens diran a tots, com hem de fer les coses. L'autonomia municipal que encara hi ha a la constitució, la hi passaran... de llarg, dic jo. I és que aquesta cançó ens retrotrau, almenys a mi a altres temps i altres situacions. Miren vostès les estadístiques d'aquests darrers 25 anys i veuran el creixement de les grans empreses constructores ubicades a la capital del Regne d'Espanya i el de les de la perifèria. Comparen el nivell de creixement i veuran que és espectacular a favor de les de la capital. I és que no ens enganyem, on resideix el poder es nota. Conec una empresa que ha obert despatx a Madrid i un dels amos, també amb la seua família ha traslladat la seua residència allà i en les seues targetes ha canviat el Jordi per Jorge, i és que de ser-hi o no es nota i molt. I això que en aquestes últimes dècades el fet d'existir la Generalitat valenciana i tot el que ella ha comportat de descentralització i de capacitat política i econòmica pròpia, ha fet que un bon grapat d'empreses subcontractistes en el passat, donaren el salt a ser contractistes directes, per no parlar de les empreses que han aparegut noves.
I és que jo, no crec que siga la solució i no només per aquests motius, hi ha més, però l'espai és limitat. A més ¿per què els bons i els llestos estan allí i no en una altra part?. Em costa comprendre-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada