19 de des. 2009

Trellat i crisi

Trellat és una paraula en valencià que explicaria bastant bé el que està faltant en general a la política espanyola i valenciana.
Però clar tot el món no té el mateix nivell de falta de "trellat". Serien els governs, tant l'espanyol com el valencià, els primers afectats per aquesta falta. La necessitat de concertació econòmica és una evidència i les poques ganes del primer partit de l'oposició també és clara.
Fer lleis diverses, sobre economia social o economia sostenible en principi semblen un bon camí, però amb un govern espanyol que es troba sense una majoria estable em sembla bastant inviable.
Aquests projectes només els veig possibles i viables si descansen sobre una àmplia majoria política i fins i tot social i de moment i tal com van les coses no crec que vagen per aquí els trets.
Només la falta de "trellat" ens fa estar davant d'una crisi més dura en la qual escoltem per separat als sindicats, que ja comencen suaument a manifestar-se, i empresaris així com a sectors més o menys independents a explicitar la necessitat d'anar pensant en un canvi de model econòmic, així com en invertir més en educació, formació o recerca.
I jo em pregunte, això com es fa?, Supose que caldrà seure tot el món en una taula i començar a debatre sense complexos, com ens trobem i cap a on volem anar i amb quins mitjans comptem? Un gran acord és bàsic per intentar avançar i eixir d'aquesta situació.
No crec que la solució siga la confrontació i la instrumentalització partidista de la política. Cal entendre la política com un mitjà que soluciona problemes i no els crea ni els agreuja.
És clar que la Conferència de presidents autonòmics és tota una referència de com no s'han de fer les coses, anar-hi a buscar la confrontació en lloc de l'acord, també ens indica la manca de "trellat".
I els vaivens de la política econòmica del govern espanyol tampoc són una bona solució.I és que inventar és molt difícil, però copiar bé tampoc és fàcil.I moltes vegades és bo mirar el que han fet altres i veure els seus resultats i si ens encaixen per què no imitar-lo?.
Però insistisc i encara que a alguns no els agrade, Cada dia que passa es fa més evident la necessitat d'un gran acord i de solucions reals i possibles, sense descarregar contra ningú però amb resultats eficaços.
I és clar per fer això ha d'imperar el "trellat".I és que seria bo que s'imposara el sentit comú en general que per anar sortint d'aquesta situació.
Pere Mayor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada